Schilderen brengt kosten met zich mee

Het schilderen van de binnenkant van een huis – of zelfs maar een kamer – is een ambitieuze, tijdrovende klus. Als je prijzen vergelijkt, vraag je je misschien af of de huisschilder zijn geld wel waard is?

Verfkosten

Er zijn twee soorten kosten waarmee je rekening dient te houden bij de berekening van verfkosten. De eerste kosten gaan om geld, de tweede is de tijd. Op de verfafdeling van je lokale Doe-het-zelver, kan het lijken dat verf die je al voor € 14,95 per pot kunt kopen een ideale deal is, vooral wanneer je de kosten van rollers, kwasten en andere toebehoren erbij optelt. Het probleem van goedkope verf begint al bij de manier waarop het gemaakt is. Terwijl dure verf wordt vervaardigd om een zo gelijkmatig mogelijke dekking te bieden met het kleinst mogelijke aantal lagen, bezuinigt goedkope verf op materialen die dezelfde kwaliteit en dikte van de dekking biedt.

Het aanbrengen van lagen verf

Hoe goedkoper en dunner de verf, hoe meer lagen je moet aanbrengen. Aangezien dunne verf meer toepassingen vergt dan dikkere verf van hogere kwaliteit, dien je meer verf te kopen. Ook ben je meer tijd kwijt met het schilderen van de extra lagen. Dit geldt in het bijzonder voor midden tot donkere verf vanwege de transparante basis die gebruikt wordt om donkere verf te maken. Terwijl lichte verfkleuren bestaan uit een beetje pigment die worden gemengd in een dikke witte basis, kunnen donkere kleuren niet worden gemengd in een witte basis zonder lichter te worden.

De ondergrond

Een transparante ondergrond maakt het moeilijk om gelijkmatig verf op de muur aan te brengen. Zelfs dure verf heeft drie of meer lagen nodig om een gelijkmatige, professionele uitstraling te bereiken. Met goedkope verf kan het aantal benodigde lagen stijgen tot negen, tien of zelfs nog meer. Omdat de tijd die je besteedt aan het laten drogen van de verf tussen de lagen (vijf uur tot een hele dag), betekent dit dat goedkope donkere verf letterlijk meer dan een week schilderen tijd in beslag kan nemen. En dat terwijl je slechts met één schilderklus bezig bent.
Het kostenverschil tussen de goedkope en de dure verf wordt dus gecompenseerd door de extra hoeveelheid verf die je nodig hebt om dezelfde dekking en afwerking te krijgen en de extra tijd die je nodig hebt om de klus te klaren.

Kosten van extra materialen – Niet om op te bezuinigen

Elk schilderproject vereist de aankoop van bepaalde materialen zoals dekzeilen, penselen en bakken. Een goede verfroller is ook erg belangrijk. Goedkope verfrollers kopen is verleidelijk, gezien de totale kosten voor het schilderen van je interieur. Goedkope verfrollers kunnen echter problemen opleveren die dure verfrollers niet hebben. Van verfrollers van lage kwaliteit is bekend, dat ze de verf weer van de muur kunnen halen bij het aanbrengen van een extra laag verf over een nog natte verflaag. Nadat ze een paar keer zijn gereinigd, kunnen verfrollers van lage kwaliteit tijdens het verfproces beginnen te vervagen, waardoor er kleine stukjes van de verfrollers in de verf achterblijven.

Kosten na verloop van tijd

In een ruimte met frequente blootstelling aan fel zonlicht vervaagt zelfs dure verf na verloop van tijd. Voor ruimtes die overdag veel zonlicht zien, zijn er speciale verfsoorten op de markt die hiertegen bestand zijn. Goedkope verf kan echter sneller en dramatischer vervagen. Bovendien is bekend dat goedkope verf tijdens het schoonmaken van de muren afgeeft.
Is een huisschilder je geld waard? Het antwoord is ja! In feite kun je geld besparen door de schilderklus over te laten aan een vakman zoals je schilder nabij Nijmegen (Schaepmeester Schilderwerken gevestigd in Wijchen) die hoogwaardige materialen gebruikt. Door zelf goedkope verven te kopen vergroot je ook nog eens de kans dat je over een paar jaar weer moet schilderen.

Terug naar het overzicht

Stel uw vraag

Stel uw vraag via het contactformulier:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.