Buiten schilderen

Nu de winter weer voorbij is en de warmere dagen aanbreken ben je van plan om buiten te gaan schilderen. Waar moet je dan allemaal op letten? In deze blog kun je lezen wanneer en hoe je het beste buiten kunt schilderen.

Omstandigheden buiten schilderen

Een veelgemaakte fout is dat er tijdens koud of nat weer geschilderd wordt. Als het te koud is buiten, kan de verf licht bevriezen. Ook blijft het dagenlang nat en krijg je geen mooi eindresultaat. De verf droogt het beste als het buiten 5 graden of warmer is. De ideale temperatuur is rond de 20 graden. Met een buitentemperatuur van 20 graden, wordt er maximaal gebruik gemaakt van de open tijd: dat is hoe lang de verf vloeibaar is totdat deze echt droog begint te worden. Hoe hoger de temperatuur hoe korter de open tijd is. Bij een te korte open tijd heb je het probleem dat je druppels en strepen niet meer kunt herstellen omdat ze al zijn opgedroogd.

Oude verflagen verwijderen

Een andere veelgemaakte fout is dat het oude verfwerk waar je overheen wilt schilderen niet goed schoongemaakt of verwijderd is. Het is namelijk belangrijk dat je het houtwerk goed ontvet. In de loop van de tijd is er roet op het verfwerk gekomen. Roet komt namelijk via de regen op je verfwerk neer omdat roet in de lucht zit door vervuiling van auto’s en fabrieken. Roet kun je vaak met een goede verfreiniger van het verfwerk halen. Gebruik hiervoor geen afwasmiddel, want dat kan vet achterlaten. Hierna is het belangrijk dat er goed geschuurd wordt. Dit zorgt ervoor dat het hout glad is, zodat de verf makkelijk en mooi verdeeld wordt zodra je gaat verven.

Houtrot en afplakken

Vaak zie je houtrot niet: je kunt houtrot opmerken door de verf in te drukken. Rot hout is zeer eenvoudig in te drukken en makkelijk los te trekken. Hout gaat vaak rotten door vocht. Zorg er daarom voor dat de verf een gesloten laag vormt om het hout. Is er sprake van rot hout? Haal dit dan direct weg en voorkom dat er schimmel achterblijft in je hout. Als het hout droog is, kun je het opvullen met vulmiddel. Is het gat heel erg groot, repareer het dan met een blokje hout. Nu alles klaar is om te schilderen moet je nog één ding doen. Plak alles netjes af als dat nodig is. Denk hierbij aan ramen, deuren of kozijnen. Zo kom je niet voor nare verrassingen achteraf te staan als je uitschiet met verven.

Terug naar het overzicht

Stel uw vraag

Stel uw vraag via het contactformulier:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.