Gebruik je een kwast of toch een roller?

Je herkent het wel. Je staat in de winkel en er hangen tientallen kwasten en rollers aan het rek. Moet je nou een kwast of een roller gebruiken voor het beste resultaat? Ik hoop dat je na het lezen van deze blog een duidelijk beeld hebt over de verschillen tussen kwasten en rollers en waarop je moet letten bij de aankoop ervan.

De kwast

Bij de aanschaf van kwasten is het belangrijk dat je let op de kwaliteit. Goedkope kwasten laten vaak haartjes los die je terug gaat zien in het verfwerk. Hierbij geldt dus vaak, goedkoop is duurkoop. Kwasten gebruik je vaak als je kleine precieze stukjes moet schilderen. Voor elke situatie kun je namelijk een andere kwast gebruiken. Ben je bijvoorbeeld van plan om kleine randjes van een raamkozijn te schilderen? Dan is het aan te raden om met een klein kwastje te schilderen. Met een klein kwastje kan je namelijk een stuk secuurder werken en overal beter bijkomen.

De roller

Rollers worden bijna altijd gebruikt om grote oppervlaktes te schilderen. Denk bijvoorbeeld aan een muur of een dak. Met een roller kun je de verf goed verspreiden waardoor je een erg strak resultaat krijgt. Met de roller werken, werkt ook nog eens stuk sneller dan met een kwast. Dit omdat je meer oppervlakte kunt bestrijken dan met een kleine kwast. Rollers heb je ook in verschillende soorten en maten. De twee belangrijkste en meest gebruikte rollers zijn de vachtroller en de lakroller. De vachtroller wordt vaak gebruikt bij muurverf. De vachtroller heeft namelijk een flexibele binnenkern waardoor hij erg geschikt is om ruwe of gestructureerde muren mee te verven. Voor gladde muren kun je het beste een vachtroller met een harde binnenkern gebruiken. Als je van plan bent om met een roller te gaan schilderen gebruik dan altijd een verfrooster. Dit zorgt ervoor dat de verf goed wordt verdeeld over de roller en dat je daardoor een stuk minder spetters krijgt.

Klaar met schilderen

Als je van plan bent de volgende dag verder te schilderen, kun je de rollers het beste in aluminiumfolie wikkelen en ze dan afplakken met tape. Op deze manier blijven de rollers twee tot drie dagen bruikbaar. Kwasten kun je ook in aluminiumfolie wikkelen, maar die kun je ook in een bakje met water leggen. Als je de kwasten de volgende dag uit het water haalt is het belangrijk om ze goed droog te maken met keukenpapier. Als de kwasten nog nat zijn terwijl je gaat verven, wordt de verf waterig wat ervoor zorgt dat je druppers krijgt.

Terug naar het overzicht

Stel uw vraag

Stel uw vraag via het contactformulier:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.