Het effect van kleur op je stemming

Kleuren zijn niet alleen mooi, maar hebben ook bepaalde effecten op ons lichaam. Er zijn namelijk verschillende kleuren die een bepaald effect hebben op je emotie of stemming. Daarom is het belangrijk dat als je de muren of het interieur gaat schilderen, je weet welke kleur welk effect heeft.

Rood

De kleur rood roept sterke gevoelens op en verhoogt je bloeddruk en hartslag. Niet alleen heeft de kleur bepaalde effecten op je lichaam, maar het roept ook sterke gevoelens als boosheid en passie op. Toch heeft rood, voornamelijk voor vrouwen, ook veel voordelen. Mannen vinden namelijk vrouwen die rood aan hebben aantrekkelijker!

Wanneer je je muur of kamer dus in een kleur rood verft verhoogt het je energie level. Rood is namelijk een wat drukke kleur en alles behalve rustgevend.

Groen

De kleur groen staat voor ontspannen en fris. Dit komt doordat we die kleur altijd associëren met het groen van natuur. Bij de kleur groen denken we meestal aan natuur en de zomer, vandaar dat de kleur ook ontzettend rustgevend en stress verminderend is.

Wanneer je graag groen in huis wilt, maakt het vrij weinig uit welke muur je in deze kleur verft. De kleur zal de kamer een rustgevende sfeer geven en zorgen voor een frisse uitstraling.

Blauw

De kleur blauw staat tegenover de kleur rood. Dat betekent dat ook de effecten van deze kleur het tegenovergestelde  zijn. Blauw verlaagt de bloeddruk en zorgt voor ontspanning. Dit heeft voornamelijk te maken met dat we de kleur altijd associëren met de oceaan of de lucht. Wanneer je ervoor kiest om een muur te verven in de kleur blauw zorg je voor een rustgevende, betrouwbare en krachtige sfeer in de ruimte.

Roze

Roze staat voor vrouw, liefde, schoonheid en romantiek en heeft voornamelijk bij vrouwen dan ook een groot effect op de stemming. Vrouwen worden energieker van de kleur roze, zelfverzekerd en positiever.

Geel

De kleur geel heeft vergelijkbare effecten met de kleur groen. Ze zorgen beide voor een frisse en open uitstraling. Toch heeft de kleur geel sterkere effecten op onze stemming en emoties. De kleur geel maakt ons gelukkiger. Wanneer je in een ruimte gele accessoires gebruikt of een muur in de kleur geel verft merk je al snel dat de kleur effect heeft op je humeur. Je zal er namelijk erg vrolijk van worden.

Oranje

Meestal doet de kleur oranje ons denken aan Nederland en Koningsdag, maar de kleur oranje heeft ook heel andere effecten op ons lichaam en onze stemming. De kleur oranje staat namelijk voor actie, onderneming, enthousiasme en opwinding.

Paars

Paars heeft een luxe uitstraling en staat voor rijkdom, luxe en drama. De kleur heeft vergelijkbare effecten als de kleur blauw zoals het rustgevende effect. Ondanks de rust die de kleur uitstraalt, straalt het ook zelfverzekerdheid uit.

Wanneer je een muur in de kamer donkerpaars of lila verft zal je al snel een rustgevend en luxe uitstraling creëren.

Wit

Wit staat voor compleetheid, openheid, rust en waarheid. Veel mensen zeggen dat wit ook een vorm van luxe uitstraalt omdat de kleur een sterk effect heeft op je interieur. Ook is wit een kleur die je overal mee kunt combineren en mengen, vandaar dat het op het gebied van schilderen erg prettig is om met die kleur te weren.

Zwart

Zwart is een kleur die staat voor verborgenheid, angst en mysterie. Dit komt omdat zwart eigenlijk geen kleur is en veel licht wegneemt. Wanneer je de kleur in huis gebruikt heeft het totaal andere effecten. Meestal gebruikt men de kleur zwart om te combineren met accessoires of met andere kleuren. Op de muur straalt de kleur kracht en diepte uit.

 

Terug naar het overzicht

Stel uw vraag

Stel uw vraag via het contactformulier:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.