Houtrotrenovatie

Houtrot in jouw kozijnen, deuren, glaslatten of dorpels? Dat is wat Schaepmeester Schilderwerken regelmatig tegenkomt. Met het vochtige klimaat dat zo kenmerkend is voor Nederland is dat ook niet zo vreemd. Het is verstandig om jouw kozijnen en deuren regelmatig op houtrot te controleren. Op die manier kun je een complete vervanging (en de daarmee gepaarde kosten) vermijden.

Ontstaan van houtrot

Houtrot ontstaat door schimmels die zich nestelen in nat of vochtig hout dat niet snel (genoeg) opdroogt. Het vochtgehalte van dit hout is 20 procent of meer. De schimmels hebben daarnaast direct contact met zuurstof nodig en een temperatuur boven de vier graden Celsius om goed te kunnen gedijen. Kozijnen, dorpels en andere gevelelementen en deuren van een houtsoort die niet duurzaam is of die niet goed geventileerd worden lopen het meeste risico om aangetast te worden door houtrot.

Houtrot herkennen

Houtrot begint binnenin het hout. Als je jouw houtwerk niet goed in de gaten houdt, kan het houtrot jouw houtwerk ernstig aantasten. Een indicatie voor houtrot zijn barstjes in het houtwerk en verf die begint af te bladderen. Je kunt de proef op de som nemen door met een hard voorwerp in het hout te duwen. Geeft het hout mee, dan heb je waarschijnlijk inderdaad met houtrot te maken. Als je dit merkt, is het zaak om Schaepmeester Schilderwerken snel in te schakelen. Wanneer we er op tijd bij zijn, is het mogelijk dat we kunnen volstaan met het invoegen van nieuwe delen. Is dit niet het geval, dan kun je ook op ons rekenen om verrotte delen in zijn geheel te vervangen. Bekijk onze werkwijze bij een houtrotsanering.

Houtrot voorkomen

Houtrot is te voorkomen door regelmatig jouw houtwerk na te lopen. Ook regelmatig onderhoud aan jouw houtwerk is aan te raden, zodat jouw kozijnen, deuren en ander houtwerk er weer jaren tegenaan te kunnen.

Heb je houtwerk dat beschadigd is of twijfel je hierover? Neem dan contact met ons op. Hoe eerder je ons inschakelt, hoe groter de kans dat wij niet al uw houtwerk moeten renoveren en dat bespaart je kosten!

Terug naar het overzicht

Stel uw vraag

Stel uw vraag via het contactformulier:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.