Kleuradvies

Kleuradvies van de professionals van Schaepmeester

Wij, het team van Schaepmeester als schilder nabij Nijmegen (gevestigd in Wijchen), geven in deze blog gratis kleuradvies. De kleuren van je interieur zijn namelijk bepalend voor een groot deel van de sfeer van je woning en dus erg belangrijk. De ene kleur maakt je woning warm en intiem terwijl de andere kleur er juist voor kan zorgen dat je huis een frisse en levendige look krijgt. Daarom is het erg belangrijk dat je kleuren kiest die bij elkaar passen en speelt met de effecten van kleur op het gebied van ruimte creëren en het schilderen van meubels.

Kleuradvies voor je woning

Wij geven kleuradvies, zodat je precies weet welke kleur het beste bij jouw woning en de sfeer van de woning past. Wist je bijvoorbeeld dat als je speelt met kleuren je de sfeer, functie en ruimte van de woning kunt beïnvloeden? En dat kleuren effect hebben op stemming en het gevoel dat je krijgt bij de ruimte?

De ruimtelijke effecten van schilderen

Kleuren kunnen bepaalde effecten hebben. Je kunt bijvoorbeeld door bepaalde kleuren te gebruiken de kamer groter en hoger doen lijken. Dit doe je door lichte kleurtinten te gebruiken. Lichte kleurtinten zoals wit en lichtgrijs geven namelijk een ruimtelijk gevoel. Om dit ruimtelijke gevoel te versterken kun je ervoor kiezen om het plafond net iets lichter te verven dan de horizontale muren. Door het kleurverschil versterk je het ruimtelijke gevoel. Het kleurverschil hoeft dan ook niet opvallend te zijn maar, het gaat om het accentueren van de diepte van de kamer.
Wanneer je een kamer kleiner of lager wil doen laten lijken, doe je het tegenovergestelde. Hierbij is de bedoeling dat je juist niet de diepte van de ruimte accentueert. Dit doe je door het plafond donkerder te verven dan de horizontale muren. Alleen al met het effect van de donkere kleur zou dat al heel veel moeten schelen. Je kunt nog steeds last hebben van de hoogte van de ruimte. Dat kun je verminderen door hanglampen aan het plafond te hangen. Dit versterkt het effect van het ruimtelijke gevoel.

Het effect van kleuren op je gevoel

Kleuren kunnen effect hebben op het gevoel. Dit doe je door bepaalde combinaties. Door bijvoorbeeld wit, zwart of aardetinten te gebruiken in een ruimte creëer je een strak, rustgevend en opgeruimd effect. Ook kun je deze kleuren makkelijk combineren met andere kleuren.
Pastel kleuren en de wat fellere kleuren kunnen juist het tegenovergestelde effect creëren, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Door met deze kleuren te spelen kun je namelijk een hele frisse, zomerse en vrolijke sfeer creëren en het toch neutraal houden. Dit kun je namelijk doen door deze kleuren te gebruiken als accentkleuren en niet als hoofdkleuren. Richt bijvoorbeeld de ruimte in met een felle stoel, en combineer het met leuke felle fotolijstjes. Hierdoor blijf je de sfeer van de ruimte neutraal houden. Het is namelijk algemeen bekend dat als je de hele dag omringt bent met felle kleuren je sneller moe wordt. En dat wil je natuurlijk niet hebben!

Moeite met kiezen?

Natuurlijk is het moeilijk om de perfecte kleur te kiezen. Daarom kun je je altijd voorbereiden op je keuze door bijvoorbeeld een moodboard te maken. Hiermee krijg je een beeld van het idee waardoor de keuze een heel stuk makkelijker wordt.
De ultieme tip als je het moeilijk vindt om te kiezen of wanneer je snel bent uitgekeken op een kleur is: kies voor een neutrale kleur. Hierdoor kun je namelijk altijd spelen met meubels en het interieur, en de muren trekken dan weinig aandacht en geven een zachte uitstraling. Dit is meestal erg prettig.

Terug naar het overzicht

Stel uw vraag

Stel uw vraag via het contactformulier:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.