Monumentaal pand schilderen

Heb je een monumentaal pand dat je wilt laten schilderen? Dan heeft dat iets meer voeten in de aarde dan bijvoorbeeld een eengezinswoning. Een monumentaal pand schilderen is altijd een project op maat. Gelukkig staat Schaepmeester Schilderwerken garant voor een perfecte afwerking van jouw pand. Bij een monumentaal pand geldt altijd dat behoud belangrijker is dan vernieuwen. Op die manier blijft de monumentale waarde zo lang mogelijk bewaard.

Vergunning aanvragen

Je krijgt nagenoeg in alle gevallen te maken met de gemeente als je jouw monumentale pand wilt laten schilderen. De reden is dat jouw pand een beschermde status heeft. Dat betekent dat je een vergunning nodig heeft voor het uitvoeren van de schilderwerken die je in jouw ogen hebt. Wil je enkel onderhoud uitvoeren, dan heb je in de regel geen vergunning nodig. Zo is het toegestaan om jouw monumentale pand over te schilderen in dezelfde kleur, bijvoorbeeld omdat dit technisch noodzakelijk is. De voorwaarde is dat de volgende onderdelen niet gewijzigd worden:

  • het materiaal van jouw pand;
  • de kleur;
  • de vormgeving;
  • de details;
  • de profilering.

Twijfel je? Neem dan voor de zekerheid contact op met de gemeente. Schaepmeester Schilderwerken kun je hierbij ook helpen.

Subsidie onderhoud rijksmonument

In sommige gevallen kun je in aanmerking komen voor een subsidie voor onderhoud aan een rijksmonument. Er zijn verschillende soorten subsidie.

  • Instandhoudingssubsidie: pleeg je sober en doelmatig onderhoud? Dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor de instandhoudingssubsidie. Met deze subsidie kun je een deel van het onderhoud financieren. Het is dan de bedoeling dat je onderhoud op basis van een instandhoudingsplan over een periode 6 jaar.
  • Subsidieregeling stimulering herbestemming monumenten: naast monumenten kun je deze subsidie ook aanvragen voor andere gebouwen met een cultuurhistorische waarde. Deze subsidie kun je ieder jaar aanvragen van 1 oktober tot en met 30 november.
  • Subsidie voor restauratie: afhankelijk van de provincie waarin je woont, kun je in aanmerking komen voor een subsidie voor restauratiewerkzaamheden aan rijksmonumenten. Het is ook mogelijk dat de subsidie in de vorm van een lening wordt verstrekt. Bekijk of jouw provincie subsidie verleent voor restauratie van jouw monumentale pand.

Wil je meer weten over het laten schilderen van een monumentaal pand? Ben je benieuwd wat Schaepmeester Schilderwerken voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Bekijk het monumentale pand de Amstelbron te Groesbeek waarvoor wij naast het herstellen van het houtrot en beton, een compleet nieuwe schilderbeurt hebben uitgevoerd.

Terug naar het overzicht

Stel uw vraag

Stel uw vraag via het contactformulier:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.