Sfeervol wonen

Vind je ook niet dat de inrichting van het huis de kern is van sfeervol wonen? Maar hoe doe je dat…
Een gezellig, eigen en sfeervol huis is ontzettend prettig, en geeft je keer op keer een fijn gevoel als je bijvoorbeeld terugkomt na een vermoeiend weekendje weg of die lange werkdag die je achter de rug hebt. Na dit soort dagen is het ontzettend fijn om thuis te komen. Maar hoe richt je je huis op de juiste manier in en hoe zorg je ervoor dat het huis “sfeervol” en “eigen” aanvoelt? Het is ook moeilijk om dat allemaal te bedenken, maar er zijn een aantal belangrijke tips en trucs die je hierbij kunnen helpen.

 1. Geef elke ruimte een eigen functie
  Het is belangrijk dat elke ruimte een bepaalde functie heeft, dit helpt namelijk enorm met de keuzes die rondom de kamer gemaakt moeten worden. Dient de kamer als leefruimte of werkruimte? Als recreatieruimte of als slaapruimte? Moet de kamer gezellig en sfeervol zijn of voornamelijk functioneel?
 2. Moodboard
  Wat is jouw stijl? Dat is natuurlijk een ontzettend moeilijke vraag, en daarom is het belangrijk dat je dat gaat ontdekken of herontdekken wat jouw stijl is. Om dit allemaal op een rijtje te krijgen, is een moodboard dé ultieme methode om dit voor elkaar te krijgen. Op een moodboard zet je in plaatjes en korte informatieve teksten alles neer wat je mooi vindt. Deze plaatjes kun je natuurlijk van het internet afhalen, maar het is veel leuker om te knippen en plakken uit bijvoorbeeld tijdschriften van VTWonen en Eigen huis en interieur.
 3. Licht en donker
  Licht en donker binnen een huis is erg belangrijk. Wanneer je hebt bepaald welke ruimte welke functie heeft, kun je hier verder over nadenken. Licht heeft namelijk meer effect dan je denkt. Het heeft invloed op ons psychologische en sociale gedrag, ons fysiologische proces en op ons observatievermogen. Daarom is het belangrijk om goed na te denken welke functie de kamer heeft. Wil je er namelijk gezellig een kopje koffie drinken met de familie? Wil je er rustig nog even de laatste dingen afmaken voor werk of wil je er heerlijk slapen?
 4. De bestaande inrichting
  Wat ga je doen met de bestaande inrichting? Sluit de huidige inrichting aan bij jouw stijl? Of kan je er nog een zakcentje mee verdienen om dat te investeren in het nieuwe interieur? Er zijn verschillende opties rondom het bestaande interieur. Het is natuurlijk altijd fijn als je een aantal bestaande meubels kunt houden, dat scheelt namelijk enorm in de portemonnee, ondanks dat het kopen van nieuwe dingen erg leuk is! Moeilijk, moeilijk, moeilijk. En daarom is het belangrijk om goed te kijken of de huidige inrichting past bij jouw stijl.
 5. Winkelen!
  Inmiddels heb je na de bovenste vier stappen wel door wat jouw stijl is en zal je al wel een bepaald beeld hebben van hoe jouw huis eruit moet komen te zien. De ideeën rondom de inrichting, het licht en de verdeling zijn definitief, en het is tijd om de nieuwe look werkelijkheid te maken.
  Tijdens het winkelen is het natuurlijk super handig als je je moodboard meeneemt, aangezien het personeel in woonwinkels je een stuk makkelijker kunnen helpen bij het vinden van de juiste interieurstukken en kleuren.
Terug naar het overzicht

Stel uw vraag

Stel uw vraag via het contactformulier:

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.